Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

ELARD tanácsülés Brüsszelben

2013-04-25
Április 16-án 6. alkalommal tanácskozott az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért; a rendezvényre első ízben magyar kollégák, az MNVH LEADER Szakosztálya által kiválasztott ELARD képviselők is meghívást kaptak.



Az egyesületünk képviselője a tavalyi brüsszeli LEADER EVENT után 2013-ban, mint ELARD képviselő és MNVH LEADER Tanácsa tagja vett részt a munkában Brüsszelben.

Az MNVH IV., LEADER Szakosztálya 2012. decemberében elnyerte az ELARD (The European LEADER Association for Rural Development – Európai Szövetség a Vidékfejlesztésért) szervezet teljes jogú tagságát.

A brüsszeli nemzetközi találkozóra a LEADER szakosztály és a honi Leader HACS szervezeteket képviselő kollegák is meghívást kaptak. Hazánkat így Páliné Keller Csilla szakosztályi társelnök, Hutvágerné Kasper Judit („BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport), Dobó Katalin (Déli Napfény Leader Egyesület), Márta Attila (Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Leader Egyesület) és Werner Krisztina (Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület) képviselte, valamint Hajas Pál, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesülettől önálló tagként volt jelen.

Az ELARD szervezet 1999-ben jött létre öt ország kezdeményezésére, mára 23 országból van aktív tagsága. A tanácskozáson jelen volt Portugália, Szlovénia, Írország, Észtország, Litvánia, Spanyolország, Görögország, Dánia, Csehország, Olaszország, Franciaország, valamint az elnökséget adó Finnország delegáltja. A résztvevő országok bemutatták a LEADER program helyzetét hazájuk vonatkozásában, illetve tájékoztatást adtak a CLLD programozás előrehaladásáról. Petri Rinne elnök beszámolt az előző, Marseille-ben megrendezett tanácskozás óta eltelt időszak eseményeiről és az ELARD Mozambikban végzett munkájáról. Utóbbihoz információ, hogy finn, dán, svéd és francia szakértők dolgoznak afrikai országokban, a munka célja a mezőgazdaság és élelmiszer-előállítás elősegítése szakmai tapasztalatok átadásával. Kirsten Birke Lund dán alelnök az izlandi kapcsolatfelvételről tartott tájékoztatót, az ELARD képviselői pedig ismertették a LEADER program rendszerét, és közös eszmecserét folytattak a gazdasági válságból való kilábalás lehetőségeit illetően.

 

Radim Srsen cseh alelnök az októberre tervezett következő ELARD ülés tervezett témaköreit, időpontját és javasolt helyszínét vázolta fel, amelyre egyúttal minden résztvevőt meg is hívott.

 

Az ülés tárgyalta továbbá az ifjúság bevonását a LEADER programba, és hangsúlyozták a fiatalság lehetőségeivel foglalkozó helyi stratégiák fontosságát. Az ELARD a témát illetően jó példával jár elöl, az irodában jelenleg is gyakornokként dolgozó svéd fiatal hölgy, valamint a szakdolgozataikon dolgozó két spanyol fiatal is bemutatkozott a résztvevőknek.

 

A tagdíjakat és a költségvetést érintő tájékoztató után az ülés zárására került sor.

 

A magyar képviselők reményei szerint sok hasznos tapasztalattal, tudással és jó gyakorlat megismerésével fog járni az ELARD-ban végzett munkájuk, és bizakodva tekintenek a jövő és a következő találkozó elé.

 

Az eseményről készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg:

 

http://www.delinapfeny-hacs.hu/galeria/elard-tanacsules-brusszelben-2013-51.html 

 

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt