Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

Hagyomány - Helyi termék - Hálózat

2014-11-17

„Hagyomány - Helyi termék - Hálózat” címmel rendeztek konferenciát a helyi termékekre és szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése érdekében Mezőtúron.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára előadásában kiemelte: a hungarikumok a magyarság „nagykövetei” szerte a világban, ugyanis ezzel azonosítanak minket külföldön, ezért meg kell őrizni a Hungarikumok Gyűjteményének minőségét, hogy egy olyan gyűjtemény legyen, amelyet minden magyar csúcsteljesítménynek tart.

Előadásában rámutatott, a konferencia címe - „Hagyomány - Helyi termék - Hálózat” - jól lefedi azt a fogalomkört, aminek segítségével a hungarikumokat értelmezni tudjuk. A 2012-es hungarikum törvény egy korábban megkezdett munka folytatása volt. Az új kormánystruktúrában a hungarikumok ügye a Földművelésügyi Minisztériumban már államtitkári és helyettes államtitkári szintre emelkedett, valamint külön főosztály foglalkozik a hungarikumok ügyével.

A helyettes államtitkár kiemelte, ha ráébredünk saját értékeinkre, elfoglalhatjuk méltó helyünket Európában és a világban. A hungarikumok és az értéktárak megléte segít ráébredni arra, milyen nemzeti kincseink vannak. Emlékezetett, a helyi értéktáraknak egyre nagyobb szerep jut nemcsak Magyarországon, hanem határon túl is.

Arról is szólt, hogy átalakítják a pályázati rendszert, amely a hungarikum mozgalomban dolgozók munkáját segíti majd az új értéktárak alapításában.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kifejtette, a versenyképesség fokozása érdekében a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programban kiemelt hangsúlyt kap a kis és közepes családi vállalkozások fejlesztése. Az államtitkár rámutatott: mindamellett, hogy meg kell őrizni a vidéki munkahelyeket, szükséges a számuk növelése, javítani kell a munkavállalás feltételein. A munkahelyteremtés érdekében nagy szerep hárul a következő munkaigényes ágazatok támogatására, mint az állattenyésztés, a kertészet, és az élelmiszer-feldolgozás.

Akciócsoportunkat Dr. Dobó Katalin elnök képviselte a rendezvényen.

Forrás: kormany.hu

 

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt