Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

Július végéig lehet jelentkezni Az Év Tanyája 2018 pályázati felhívásra

2018-05-23

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) - a tavalyi népszerű felhívás után - idén második alkalommal hirdetett pályázatot „Az Év Tanyája” díj elnyerésére. A felhívásra ezúttal négy kategóriában lehet jelentkezni. Célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a tanyán való lét- és gazdálkodási formát még vonzóbbá tegyük a XXI. század embere számára és ráirányítsuk a lakosság - ezen belül is elsősorban a fiatalok figyelmét – arra, hogy a tanyasi létforma választása valós alternatíva mai világunkban is - fogalmazott Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár egy tanyás témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

window 1821528 960 720

 

„Az Év Tanyagazdasága” felhíváson belül elsősorban olyan tanyagazdák jelentkezését várják, akik a hagyományos-körforgásos gazdálkodási formákra helyezik a hangsúlyt és gazdaságukban elsősorban őshonos és tájegységre jellemző állat- és növényfajokat használnak. Az Év Hagyományőrző Tanyája kategória díjazásánál főként az eredeti tanyai jelleg megőrzése, a hagyományok gyakorlatban történő megélése, míg az idén először meghirdetett Az Év Határon Túli Tanyája felhívás esetében a tájba, természeti környezetbe illeszkedő tanyakép megléte, a környezetkímélő gazdálkodási módszerek alkalmazása, illetve az őshonos növény- és állatfajok gazdaságban történő használata lesznek a kiemelt értékelési szempontok. Ezek mellett idén is odaítélik az Év Tanyája Közönségdíjat, melyre voksolni a későbbiekben meghirdetett internetes oldalon lehet.

A pályázatokra a mai naptól kezdődően egészen július 31-ig lehet jelentkezni kizárólag elektronikus úton az azevtanyaja@fm.gov.hu e-mail címen. Erre a címre várjuk a pályázók pályázattal kapcsolatos kérdéseit is.

Ezentúl a helyettes államtitkár bemutatta „A magyar tanyák és a Tanyafejlesztési Program” című kiadványt is, amely mindenki számára jó példaként szolgáló településfejlesztési projekteket és tanyagazdaságokat mutat be. A Tanyafejlesztési Program immár az egész Alföldre kiterjed; a Program által 2011-2016 között mintegy 1700 nyertes pályázó jutott több mint 8 milliárd forint támogatáshoz. A kormányzat szándéka szerint a Tanyafejlesztési Program folytatódik, hiszen létjogosultsága a hazai vidékfejlesztési politikában vitathatatlan – emelte ki Szakáli István Loránd.

A bemutatott tanyakiadvány és „Az Év Tanyája 2018” pályázati felhívás itt érhető el.

Forrás: kormany.hu

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt