Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

Magyarkanizsán jártunk

2014-05-05

A magyarkanizsai Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR), valamint a törökkanizsai Agro Biznis Centar szervezésében április 29-én nemzetközi konferenciát tartottak a LEADER program szerbiai meghonosításával, illetve annak itteni lehetőségeivel kapcsolatban.

 

A francia eredetű LEADER betűszó magyar megfelelője a Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében, amely az Európai Unió egyik támogatási formája a falusi közösségek számára. Lényege, hogy a falusi közösségeket próbálja ösztönözni arra, hogy ők maguk próbáljanak megoldásokat találni saját közösségük egyéni problémáira. Mivel ennek a kezdeményezésnek Magyarországon már kialakult egy rendszere, a meghívott vendégek a konferencia során beszámoltak arról, hogy ők miként alakítottak ki helyi akciócsoportokat, illetve hogyan tudták bekapcsolni az önkormányzatokat, a mezőgazdasági termelőket, valamint a civileket és a civil szervezeteket ebbe a programba.

 

A különböző vajdasági települések összefogása már megkezdődött, törökkanizsai, valamint magyarkanizsai falvak már megindították közös kezdeményezéseiket, illetve igény mutatkozott Szabadka és Magyarkanizsa községek együttműködésének serkentésére is. Efféle összefogások már eddig is voltak, csupán jogi, illetve pénzelési alapjuk nem volt mindehhez. Ezeket kell úgy megerősíteni és úgy kialakítani, hogy az mind a minisztérium, mind pedig a LEADER program elképzeléseinek megfeleljen – mondta Fejtsztámer Róbert, a magyarkanizsai Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója.

Rajta kívül a konferencián részt vett még Dejan Mijatov, a Tromeđa Akciócsoport koordinátora, Dragan Roganović, Szerbia Vidékfejlesztési Hálójának elnöke, dr. Dobó Katalin, a Déli Napfény Akciócsoport koordinátora, valamint Tar Gyula, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet osztályvezetője.

A konferenciáról készült videót az alábbi linken érhetik el:

https://www.youtube.com/watch?v=C6B8mMpstIo

A konferenciáról készült képeket az alábbi linken érhetik el:

http://www.delinapfeny-hacs.hu/galeria/magyarkanizsa-konferencia-52.html

Forrás: Magyarszó (Vajdasági Magyar Napilap)

 http://www.magyarszo.com/hu/2325/vajdasag_magyarkanizsa/110881/Vid%C3%A9kfejleszt%C3%A9s-k%C3%B6z%C3%B6s-er%C5%91vel.htm

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt