Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

Tanyafejlesztés 2015

2015-07-14

Július 15-től újra lehet pályázni tanyafejlesztési támogatásra. Idén ötödik alkalommal hirdette meg a szaktárca a Tanyafejlesztési Programot, amelynek idei keretösszege 1,4 milliárd forint.

A Tanyafejlesztési Programot a tanyai gazdálkodás megújítására, a tanyák sajátos értékeinek megőrzésére és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésére hirdetik meg. Hat alföldi megyéből, illetve Pest megye déli járásaiból lehet pályázatot benyújtani, a program több mint hétszáz települést érint. A programot az előző évekhez hasonlóan kizárólag nemzeti forrásból finanszírozza a Földművelésügyi Minisztérium.


 

Tanyafejlesztés 2015

A programmal kapcsolatos rendelet, valamint a különböző jogcímek felhívásai a program elektronikus felületén érhetőek el.

 

A 2015. évi Tanyafejlesztési Program kapcsán az előzetes regisztrációra

2015. július 15-től nyílik lehetőség.

 

A felület egészen augusztus 14-éig lesz nyitva a pályázók számára. Az idei kiírás során többek között az önkormányzati térségi fejlesztésekben a villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátásához 50 millió forintos, vagy a vízminőségi vizsgálatokra 5 millió forintos támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szolgáló pályázatokban kisebb értékű eszközök beszerzésére is lehetőség nyílik. A tanyagazdaságok fejlesztésére pedig 400 millió forintot különítettek el. A tanyagazdaságok indításához 3 millió forintos támogatást lehet kérni 75 százalékos, fiatal gazdálkodók esetében 90 százalékos támogatottság mellett, erre 150 millió forintot szán a szaktárca. Hálózati villamos energiával nem rendelkező tanyák esetében 10 millió forintos egyedi támogatásra lehet pályázni.

Az elmúlt években összesen 2085 pályázat érkezett be a Tanyafejlesztési Program különböző jogcímeire, amelynek több mint a fele támogatásban részesült, összesen 6,17 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb célterület eddig a tanyagazdaságok fejlesztése jogcím volt, amelyben többek között gazdasági és lakóépületek fejújítására, mezőgazdasági gépek beszerzésére, az állatállomány bővítésére és egyéb a gazdaságfejlesztő beruházásokra lehetett támogatást nyerni.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt