Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Hírek

Új névvel, kibővült feladatkörrel a 20 éve megkezdett úton

2015-07-07

2015. június 26-án Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor születésének 180. évfordulóján jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Magyarország Kormányának döntését a Herman Ottó Intézet megalapításáról.

 

Megváltozott és kibővült feladatkörrel, valamint új névvel folytatja munkáját a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet. 2015. július 1-jétől a Nemzeti Környezetügyi Intézet feladataival és munkatársaival kiegészülve Herman Ottó Intézet néven dolgozik tovább a 137 fős intézmény.


 

Új névvel, kibővült feladatkörrel a 20 éve megkezdett úton

 

Egy korszerű államszervezetben szükség van olyan háttérintézményekre, amelyeknek a feladata szakpolitikai döntések tudományos megalapozása – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Köszöntő beszédében emlékeztetett: 2014-et a magyar kormány Herman Ottó Emlékévnek nyilvánította, hogy méltóképpen megörökítse a XIX. századi polihisztor – néprajz- és természettudós, zoológus, illusztrátor – emlékét. A Herman Ottó Intézet megalapítása az emlékév méltó megkoronázása – tette hozzá a miniszter.

Az utolsó magyar polihisztor élete, személye, munkamódszere, hazaszeretete a mai napig példaként szolgálhat számunkra, hiszen sokirányú munkásságával maradandó értéket hagyott az utókorra – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az ünnepségen.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója bemutatta a névadó ünnepségen az új intézet tevékenységét. Az intézet legrégebbi felelősségi területéhez, az agrárszakképzéshez számos feladat társult az évek során, amely most a természetvédelemmel és a környezetüggyel egészül ki. A környezetügyi szaktárca háttérintézményeként többek között közreműködik az állami természetvédelmi feladatokban, hozzájárul a szakpolitikai döntések tudományos igényű megalapozottságához, emellett innovatív kezdeményezésekkel és megoldásokkal segíti a hazai környezetügy előlendítését. Többek között hulladékgazdálkodással, környezeti kármentesítéssel, levegővédelemmel, fenntarthatósággal és zaj elleni védelemmel is foglalkozik a Herman Ottó Intézet.

A jövőben meghatározó informatikai és kutatásfejlesztési feladatkört is ellát majd az intézet, emellett továbbra is működnek a különböző szakterületekkel foglalkozó programirodái, és kezel különböző pályázatokat, projekteket, mint a Tanyafejlesztési Programot és Nemzeti Értékek és Hungarikumok pályázatot.

Az új struktúrában, új névvel működő intézet a hermani hitvallásnak megfelelően kívánja ellátni a rá bízott feladatokat: „Légy büszke arra, ami voltál, s igyekezz különb lenni annál, ami vagy.”

Az ünnepség végén emléktáblát helyezett el a szaktárca vezetője, a szakállamtitkár, valamint a Herman Ottó Intézet főigazgatója a megalakulás alkalmából az intézet falán.

 

Forrás: NAKVI, MTI

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt
 

Warning: include(inc/_error.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/www/delinapfeny-hacs.hu/index.php on line 86

Warning: include(): Failed opening 'inc/_error.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /home/www/delinapfeny-hacs.hu/index.php on line 86