Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Dóc

 

 Kiadvány:

Dóc a LEADER fejlesztések tükrében, 2007-2013-as időszakban

 

 Projektlátogatások:

Dóc

 

Dóc 1952-ben létesült község, Szegedtől 25 km-re fekszik. Területe 4870 ha, melyből a belterület 72 ha. A község régi, szép neve a valamikori bérlő birtokos nevét örökíti meg. (Az 1400-as évek elején ezt a területet Dóczy Miklós nevű bérlő hasznosította. 1803-ban már Pallavicini a birtokos az igen ritkán lakott területen.)

 

Dóc igazgatási területét a 4519. sz. Szeged-Csongrád összekötő út északi és déli irányban keresztezi. Északi határa a Tisza folyó, az útvonal nyugati oldalán az igazgatási terület 1/5-e fekszik, itt a homokos talajon kialakult tanyás is gazdaságok a jellemzőek. A keleti oldalon, mozgalmas terepen kiterjedt erdők húzódnak, ezek karéján belül, domb- vonulatra épültek a belterület házai. A bekötő út északi részén működik a Magyar Honvédség lőtere, ami határos az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal.

A község dombon helyezkedik el, melyet erdő vesz körül, és ezzel kellemes vizuális élményt nyújt. A bodorszéki külterület déli oldalán, a sándorfalvi határ mellett épül magánvállalkozásban a Magyarok Világparkja. A község a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része. A község területének 58 %-a védett. A tájvédelmi körzet a Tisza jobb partján lévő hullámteret és az árvédelmi töltésen kívül elterülő mentett területet foglalja magában. A védett területen közel 400 ha legelő található. Ezek fontos pihenő és találkozó helyei a vonuló madaraknak, ősszel viszont október elejétől november közepéig több tízezer daru és vadliba pihenő helye. A községet körülvevő erdőkben sokfajta állat él.

A község temploma 1792-ben épült, 1975-ben építették át. A község teljesen közművesített, 90 %-os a szilárd burkolatú közutak kiépítettsége.

 

A község zsákutcás adottsága miatt forgalma csekély, ezért csendes, tiszta, jó levegője van. Ópusztaszerhez való közelsége lendítő erőt adhat a falusi turizmusnak. A Tisza közelsége jó túrázási, pihenési lehetőség. Jelentősen növeli a turizmus lehetőségét a község területén létesített és folyamtosan kiépülő Magyarok Világparkja, ahol pihenési és szórakozási lehetőség biztosított. Rendelkezésre áll fürdő, pecázó tó, földkunyhó, faház, sátor. Szálláshelyek tekintetében a Magyarok Világparkja képes fogadni a vendégeket, főleg a nomád körülményeket kedvelőket. A kereskedelmi ellátottság főleg az élelmiszeriparra terjed ki. Kereskedelemi ellátás területén az üzletek választéka lehetővé teszi a helyi lakosság igényén túl a turisták igényeinek kielégítését is.

Dóc térképe az Európai Uniós támogatások tükrében:

 

doc.JPG

 

 

Kapcsolódó link:

 

www.iranymagyarorszag.hu/info/doc/

 

 

 

 

 

 

 

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt