Bejelentkezett:
Adatmódosítás
Főoldal
Mi is az a LEADER?

Domaszék

 

Kiadvány:

Domaszék a LEADER beruházások tükrében, 2007-2013-as időszakban

 Projektlátogatások:

Domaszék

Domaszék belterületét és kiterjedt tanyavilágát az 55-ös számú főút kapcsolja Szegedhez (11 km) illetve Mórahalomhoz (9 km).

Domaszék közvetlen lehajtóval rendelkezik az M5-ös autópályáról (Szeged-Nyugat). Szeged város egyik legsűrűbben tanyásodott egykori határrészén, a domaszéki és feketeszéli tanyai kapitányság területén 1952-ben jött létre, mint önálló község. A község elnevezése családi eredetű, már az 1552. évi tizedlajstromban szerepel a Doma család neve. A szék toldat a feudális Magyarországon közigazgatási egységet jelentett. Itt kezdődött az 1760-70-es években a homoki szőlőtelepítés, a múlt század második felében tért hódított a fűszerpaprika termesztése is, majd a szegedi földek bérbe adásával egyre több tanya épült a területen. A város műút építésével, majd az alsótanyai vasút megindításával (1926) igyekezett magához kapcsolni a tanyavilágot. Az önállóvá vált község fejlődése a 60-as évek közepétől indult meg, ekkor épült ki a község központi része. Domaszék lélekszáma ma már megközelíti a 4600 főt.

A településen két, építészetileg jelentős templom áll. Az egyik az 1938-ban épült Zöldfás templom, ahol a korábbi településközpont alakult ki; a másik a modern vonalú belterületi Szent Kereszt plébániatemplom, amely Perczel Dénes tevei alapján 1985-88 között épült. A Köztársaság teret díszíti a világháború hőseinek emlékműve, valamint a 1848-as és 1956-os forradalmak emlékére állított kopjafák. A tér szomszédságában sportcsarnok várja a sportolni és szurkolni vágyókat, hazai és nemzetközi mérkőzések közönségét. Szintén a központban található a Millennium évében átadott Teleház, mely informatikai és irodai szolgáltatásokkal várja az ügyfeleket.

A község borospincéi várják a tájjellegű homoki borokat megkóstolni szándékozókat. A Teleház udvarán található falukemence pedig lehetőséget biztosít a hagyományos fonott kalács és lepény elkészítése mellett közösségi rendezvények lebonyolítására is. A horgászás és lovaglás szerelmeseit is várják a helyi vállalkozók: magán horgásztó és lovas tanyák is találhatóak Domaszéken.

 

Domaszék térképe az Európai Uniós támogatások tükrében:

 

domaszek.JPG 

Kapcsolódó linkek:

 

www.domaszek.hu

 

www.iranymagyarorszag.hu/keres/domaszek/szolgaltatasok-p1/

 

 

 

 

 

Algyő Deszk Dóc Domaszék
Ferencszállás Klárafalva Kübekháza Röszke
Sándorfalva Szatymaz Tiszasziget Újszentiván
Szeged-kt